+31 (0)40 - 2015 879

Afwijkende mondgewoontes

Logopedie en afwijkende mondgewoontes

Dit zijn gewoontehandelingen of –bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan habituele mondademhaling. Bij deze afwijkende mondgewoonte ligt de tong standaard laag en passief in de mond. Er wordt dan geen adem gehaald door de neus maar door de mond. Dit zorgt voor slappere mondspieren maar kent ook andere gevolgen zoals overmatig speekselverlies, droge mond, grotere kans op oorontstekingen en foutieve slik.
Samen met de logopedist gaan we zorgen voor een goede houding van je lippen, tong, kaak en de bewegingen ervan. Er zal o.a. gewerkt worden aan bewustwording, mondsluiting en pittige articulatie

Ook duim- of vingerzuigen is een afwijkende mondgewoonte. Het zuigen op een duim/vinger/speen is normaal bij een baby omdat zij nog een grote zuigbehoefte hebben. 

Maar dit zuigen wordt een gewoonte en gaat een negatief gevolg hebben op de stand van de tanden, vorm van het gehemelte, de spraak, slik en slappe mondspieren. De logopedist kan hierin adviseren hoe dit afgebouwd kan worden en zal de logopedische behandeling afstemmen op jouw kind.