+31 (0)40 - 2015 879

Slikken en OMFT

Logopedie en slikken, Oro-MyoFunctionele Therapie

We slikken ongeveer 2000 keer op een dag. Als dit iedere keer op een verkeerde manier gebeurd heeft dat een negatieve invloed op de stand van de tanden. Een beugel kan de tanden dan wel weer op de goede plaats zetten, maar als de slik foutief blijft, gaan de tanden na de beugel toch weer verplaatsen. Eten en drinken slikken we bewust door maar het doorslikken van speeksel gebeurd voornamelijk reflexmatig en dus onbewust. Je kan bijvoorbeeld met je tong tegen de binnenkant van je voortanden aanduwen tijdens zo’n slik. Hierdoor verplaatsen je voortanden steeds een klein beetje. Uiteindelijk kan er een overbeet of openbeet ontstaan.
Een andere afwijkende manier van slikken is met de tong tegen de zijkant van het gebit duwen. Hierdoor ontstaat er ook een openbeet maar dan aan een of beide zijkanten van het gebit.

Vaak word je vanuit de tandarts of orthodontist gestuurd naar de logopedist. Na de anamnese gaan we foto’s maken van je gebit en maken we een filmpje van de slik. Hiermee kunnen we precies zien wat er verkeerd gaat tijdens zo’n slik. Vaak wordt er dan OMFT opgestart. Dit staat voor Oro-MyoFunctionele Therapie. Dit betekent eigenlijk dat we het evenwicht in het functioneren van de spieren in de mond en tong weer terug in balans gaan brengen en de tong gaan leren waar deze zich moet plaatsen in rust en tijdens het slikken. OMFT is een behandelmethode die veel motivatie en inzet vereist. Na de anamnese en het onderzoek wordt er 10 weken intensief thuis geoefend en kom je 1 keer per week naar de logopedische behandeling. Ook vinden er nog een aantal nacontroles plaats om er zeker van te zijn dat de gecorrigeerde slik goed blijft gaan en er geen sprake is van terugval.

In sommige gevallen wordt er geadviseerd om de logopedische behandeling te combineren met het gebruik van een myobrace. Dit is een trainer/bitje gemaakt van siliconen die een uur overdag moet worden gedragen en gedurende de nacht. Hierdoor train je extra de goede tongpositie in rust en kan er niet met de tong tegen of tussen de tanden geslikt worden.