+31 (0)40 - 2015 879

Kaakklachten (CMD)

De meest voorkomende kaakklachten zijn pijnlijke of vermoeide kauwspieren, een beperkte of scheve mondopening en kaakgewrichtsgeluiden zoals knappen of een schurend geluid. Kaakklachten kunnen een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf geven. Zelfs hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Dit kan heel vervelend zijn in het dagelijks leven.
Kaakklachten worden veroorzaakt, of in stand gehouden, door verschillende factoren. Vaak is overbelasting van de kauwspieren en het kaakgewricht een belangrijke oorzaak. Daarbij spelen verkeerde mondgewoontes een grote rol. Hierbij kun je onder andere denken aan tandenknarsen, klemmen, tongpersen, nagelbijten en lipbijten.


Samen brengen we je kaakklachten en de factoren die hierin een rol spelen in kaart. Wanneer verkeerde mondgewoontes een rol spelen, kunnen we je goede mondgewoontes aanleren. Zo kunnen we je leren hoe je op een goede manier kunt slikken en waar je je tong het best kunt plaatsen.

Eén keer in de 6 weken hebben we samen met een gnatholoog en orofaciaal fysiotherapeut een gezamenlijk kaakspreekuur. Hierbij werken verschillende disciplines samen om je de beste persoonlijke zorg te bieden in het behandelen van je kaakklachten.